Evde Evcil Hayvan Besleyenler için Temizlik Önerileri
Evde Evcil Hayvan Besleyenler için Temizlik Önerileri
Yaşadığınız alanda evcil hayvanlara da yer açmak her hayvan sever için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Evcil hayvan bakımı eğlenceli olduğu kadar dikkat edilmesi gereken konuları da içerir. Özellikle temizlik konusunda hijyenin sağlanması sağlık için en önemli maddelerin başında gelir.
Ev Temizliği Rutininizi Belirleyin
Evcil hayvanla paylaşılan evlerde hijyen denilince aklınıza ilk olarak düzenli yapılan temizlik gelmelidir. Belirli bir takviminiz olmalı ve ona istisnasız uymalısınız. Dostunuzun ihtiyacına göre belirleyeceğiniz periyotlarla hem onun kullandığı araçları hem de genel ev temizliğini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Düzenli olarak yapacağınız temizlik sizi ve dostunuzu pek çok hastalıktan korur.
Kendi Hijyeninizi Önemseyin
Kedi ve köpeklerin kum ve yemek kapları gibi yüksek hijyen sağlaması gereken eşyalarını özenle temizlemeye çok dikkat etmelisiniz. Banyoda diğer eşyalardan yalıtarak yıkadıktan sonra hem kendinizin hem de banyonuzun temizliğini tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Akvaryum ve kafes gibi yuvaları da temizlerken aynı dikkati gösterin. Mutfağı temizlik için kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Özelleştirilmiş Ürünler Kullanın
Evcil hayvanların kullandığı araçları temizlerken ev için tercih ettiğiniz kimyasal ürünler dostunuza zarar verebilir. Evcil hayvanlar için özelleştirilmiş ürünlerden temin etmelisiniz. Onların yaşadığı bölgeleri temizlerken de zarar verebilecek maddelerden uzak durun. Unutmayın dostlarınız size şikayet edemez. Farkında olmadan onların sağlığına zarar vermemek için temizlik ürünlerini seçerken iki defa araştırın, dikkat edin.
Eşyalarını Sıklıkla Temizleyin
Günlük ihtiyaçlarını karşılarken evcil hayvanlar için özel üretilmiş su ve yemek kapları kullanmalısınız. Tarak, tırnak makası gibi eşyalarınız evcil hayvanınıza ait olmalı ve temizliği yapıldıktan sonra güvenli bir yerde saklanmalıdır. Evinizde temizliğe özen göstermeniz dostunuzun daha da mutlu olmasını sağlar.

Evcil Hayvanlarınızı Düzenli Olarak Fırçalayın
Evcil hayvanlarınız, doğaları gereği tüy dökerler. Onları tüylerinin uzunluğu ve sıklığına göre belirleyeceğiniz aralıklarla fırçalamanız her açıdan faydalıdır. Uzun ve sık tüylü evcil dostunuzun tüylerini gün aşırı, az ve kısa tüylülerin ise haftada en az iki kez fırçalanması yaşam alanınızın temiz kalmasını sağlamak için olumlu olduğu kadar, kedi ya da köpeğinizin sağlığı için de çok faydalıdır. Kedi ve köpeklerin deri sağlığı ve kan dolaşımı için gerekli olan fırçalama işlemi aynı zamanda onlarla olan iletişiminizi de güçlendirecektir.
Evcil Hayvanlarınızı Düzenli Aralıklarla Yıkayın
Bilindiği gibi kediler, kendilerini her gün temizledikleri için yıkanmaya pek ihtiyaç duymazlar. Ama zaman zaman onları da yıkamak gerekir. Kedileri yılda iki kez yıkamanız yeterli olurken cinsine göre suyu asla sevmeyen kediler olup olmadıklarını da hesaba katın. Kediniz eğer yıkanmak istemiyorsa onu zorlamayın, yoksa size olan güvenini kaybeder. Kedinizi kedilere özel şampuanlar kullanarak yıkayın.
Köpeklerde ise banyo neredeyse zaruri bir ihtiyaçtır. Köpekler, banyo yapmaktan pek hoşlanmasalar da kediler gibi kendilerini temizleyen havyanlar olmadıkları için ayda bir kendilerine özel üretilen şampuanlarla yıkanmaları gerekir. Çünkü köpeklerin kendilerine has bir kokusu vardır ve kokuları eve de siner. Yıkama sonrası onları mutlaka çok iyi kurutmaya ve üşümemelerini sağlamaya dikkat edin. Üşütmek; hayvanlarda göz hastalıklarından, solunum hastalıklarına kadar birçok olumsuz etkiye neden olabilir.
Temizlik Alanında Bulunmasını Engelleyin
Özellikle kedi ve köpek gibi hareketli hayvanlar evin her bölgesinde dolaşmak isterler. Yemek hazırlanan ya da kişisel temizliğinizi yaptığınız yerlere girmeleri ev hijyeni açısından risk taşır. Güçlü sistemleri sayesinde onlara zarar vermeyen bazı mikroplar size bulaşarak hasta olmanıza neden olabilir. Temizlik yaparken hijyen sağlamaya çalıştığınız alana evin diğer köşelerinden kir taşıyabilirler. Uğraşınız boşa gitmesin. Temizlik bölgesine işiniz tamamlanana kadar girmesine izin vermeyin. Ayrıca banyo ya da mutfakta kendisine zarar verecek kimyasallarla da temas edebilir. Bu nedenlerden ötürü dostunuz kendi sınırlarını çok iyi bilmeli ve siz de asla taviz vermemelisiniz.
Uzmanların kontrolünde gerekli ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ev temizliğine dikkat ederek siz de evcil hayvanınızın sağlığına katkıda bulunabilirsiniz. Özen göstererek kendinizin ve dostunuzun sağlığını koruyun. Evcil hayvanınızla geçireceğiniz eğlenceli anların keyfini sürün!
Diğer Yazılarımıza da Göz Atın: En İyi Online Oda Tasarım Programları